SvFF Verksamhetsberättelse 2019

Herrlandslaget

L andslagsåret började som vanligt med januariturnén, som detta år förlagts till Qatar. Förbundskapten Janne Andersson hade tagit ut en ung trupp med många all- svenska spelare. Två matcher spelades, oavgjort mot Island (2–2) och förlust mot Finland (0–1). Turnéns utropsteck- en blev Viktor Gyökeres från Brighton & Hove Albion FC, som noterades för enmatch från start, ett piggt inhopp och ett mål. Sverige hade lottats in en tuff EM-kvalgrupp där Spanien sågs som storfavorit. Kampen om andraplatsen förväntades bli hård mellan Sverige, Rumänien och Norge, medan Malta och Färöarna väntades få det svårare. Sverige började kvalet med 2–1-seger hemma på Friends Arena mot Rumänien efter mål av Robin Quaison och Viktor Claesson under den första halvleken. Rumänien reducerade i andra halvlek, men Sverige höll undan och vann. Kvalets andra match avgjordes borta mot Norge på ett full- satt och kokande Ullevål i Oslo. På förhand trodde många att det skulle bli en målsnål match mellan två defensivt skickliga förbundskaptener. När matchen var klar stod det 3-3 på resul- tattavlan efter en oväntat öppen och svängig match. Sverige lyckades vända ett 0–2-underläge i halvtid till att leda match- NÄR HERRLANDSLAGET SAMLADES igen i juni var det hemmamatch mot Malta och kvalets på förhand tuffaste match borta mot Spanien i Madrid som stod på programmet. Sverige gjor- de jobbet hemma mot Malta och vann komfor- tabelt med 3–0. Återigen gjorde Viktor Claes- son och Robin Quaison varsitt mål. Målskyttet avslutades av Alexander Isak som gjorde 3–0 efter 16 minuter på planen i sin tävlingsdebut. Som väntat ägde Spanien väldigt mycket boll på sin hem- maplan, klassiska Santiago Bernabéu i Madrid. Sverige stod upp bra, men efter att ha fått två straffar emot sig så kunde man inte hålla emot och Spanien vann till slut med 3–0. Dess- utom skadade sig en av Sveriges bästa spelare dittills i kvalet, Viktor Claesson, i den andra halvleken. Skadan gjorde tyvärr att Viktor missade resterande kvalmatcher. I september gjorde Sverige processen kort med Färöarna. Glödhete Alexander Isak gjorde 1–0 efter 12 minuter och 2–0 efter 15 minuter. Efter mål av Victor Nilsson Lindelöf gick Sve- rige sedan in i halvtidsvilan med 3–0 i ryggen. Matchen slu- tade 4–0 efter mål av Robin Quaison. I nästa match väntade Norge hemma på Friends Arena. Norge var denna gång det bättre laget och ledde matchen i halvtid, Emil Forsberg kvit- terade dock den norska ledningen i den 60:e minuten och matchen slutade 1–1. Det blev alltså oavgjorda resultat i de båda nordiska derbyna i gruppen. I OKTOBER BÖRJADE Sverige borta mot Malta. Matchens ut- ropstecken blev debutanten Marcus Danielson från Djurgår- den somoväntat fick spela från start efter en skadekänning på Victor Nilsson Lindelöf. Danielson gjorde Sveriges första mål i en match som Sverige vann med 4–0 och där Sebastian Lars- son var iskall från straffpunkten med två mål från 11-meters- punkten. en med 3–2 när Norge kvitterade i sjätte till- läggsminuten. Även i denna match stod Viktor Claesson och Robin Quaison för Sveriges mål.

Andra raka slutspelet för Janne Andersson.

I nästa match tog ett revanschsuget Sverige emot Spanien på Friends Arena. Inför en nästintill slutsåld arena stod Sveri- ge upp bra och skapade flera vassa målchanser. Marcus Berg gav Sverige ledningen i den 50:e minuten. Målet såg länge ut att bli matchavgörande, men Spanien lyckades forcera in en boll på tilläggstid. Då Rumänien och Norge spelade oavgjort samma kväll hade dock Sverige avgörandet i egna händer. De avslutande novembermatcherna skulle bli direkt avgörande. Sverige inledde med en svår bortamatch mot Rumänien. Sverige tog tag i taktpinnen direkt och Marcus Berg gjorde mål för andra matchen i rad efter en fin fram- spelning av Emil Forsberg. I 34:e minuten gjor- de Robin Quaison 2–0 efter ett mönsteranfall. Sverige kontrollerade behärskat den andra halvleken och vann rättvist. Dessvärre fick se- gern en bitter eftersmak då Alexander Isak utsattes för rasis- tiska påhopp från delar av den rumänska publiken. Tack vare vinsten mot Rumänien blev Sverige klara för EM 2020 redan innan den avslutande kvalmatchenmot Färöarna. Det gjorde att Janne Andersson i den matchen startade med en i princip helt ny elva med bland annat de tre debutanter- na Dejan Kulusevski, Riccardo Gagliolo och Mattias Svanberg. Svanberg stod för ett av målen i matchen som Sverige vann med 3–0. SVERIGE SLUTADE TVÅA i kvalgruppen med 21 poäng efter 6 vinster, 3 oavgjorda matcher och en förlust. Målskillnaden blev 23 gjorda och 9 insläppta. Bästa målskytt under kvalet var Robin Quaison med femmål. Sammanfattningsvis går det inte att säga annat än att kva- let var en stor framgång för Janne Anderssons landslag. Laget hanterade matcher mot på pappret lättare motstånd på ett nästintill kliniskt vis. I matcherna mot Malta och Färöarna hade Sverige en målskillnad på 14–0 efter fyra matcher. Även insatserna mot Spanien hemma och Rumänien borta kommer nog många att komma ihåg där Sverige inte bara var välor- ganiserade defensivt utan också visade på offensiv lyskraft genom kreativa spelare som Emil Forsberg, Kristoffer Olsson och Robin Quaison. I och med herrarnas avancemang till EM och damernas OS finns alla möjligheter att 2020 blir ännu en magisk fot- bollssommar! n

”Tack vare vinsten mot Rumänien blev Sverige klara för EM 2020 redan innan den avslu­ tande kvalmatchen mot Färöarna.”